Vanliga misstag med hudvården


Hudvård är något vi alla bör tänka lite extra noga på. Det är lätt hänt att man få ett allt annat än önskvärt resultat annars. Här följer ett antal vanliga misstag som är bra att vara medveten om.

Inte känna till sin hudtyp

Tittar man på den mängd produkter som finns på marknaden idag är det lätt att bli överväldigad. Men i själva verket är det bara en viss del av dessa man bör använda. Detta beror på att att hudvårdsprodukter ofta är anpassade vissa hudtyper som torr, fet eller känslig hud. Och använder man produkter för en helt annan hudtyp kan man förvärra situationen snarare än att hjälpa den. Den som känner sig osäker på vilken hud typ de har bör se till att genomföra en hudanalys för att veta vilka sorts produkter som fungerar bäst för en.

Gnugga ansiktet torrt

När man har tvättat ansiktet kan det kännas skönt att ta en handduk och gnugga det torrt. Men den känslan är bara tillfällig då det faktiskt är en påfrestning för huden och försämrar elasticiteten. Resultatet kanske man märker först långt senare och då är det inte lätt att veta anledningen. Vad man istället bör göra är att badda ansiktet torrt. Och för att vara extra säker bör man välja ut en handduk just för detta användnings område och inte använda den till något annat.

Tvätta ansiktet med hett vatten

De flesta har säkert hört talas om att man bör tvätta sig med varmt vatten för att öppna porerna och sedan med kallt för att stänga dem. Men det finns ingen vetenskaplig grund för detta utan är helt enkelt en modern myt. Varmt vatten kan faktiskt vara skadligt då det kan skölja bort naturliga oljor som produceras i huden och skyddar den. Som följd blir huden mer uttorkad. Ljummet vatten är den rekommenderade temperaturen att tvätta ansiktet med.