Vanliga hudbesvär – motverka och behandla


Helt problemfri hud är något av en raritet. Alla har vi våra egna förutsättningar och saker som kan skapa problem. Att veta vad man bör undvika och hur man behandlar sina problem är något vi alla borde lära oss. Här tar vi en snabb titt på några vanliga besvär.

Akne

Akne är ju den klassiska ungdoms åkomman, men långt från endast ungdomar drabbas av akne. När akne uppkommer efter tonåren är balansen av könshormoner ofta en viktig faktor, men vi vet också att det inte är den enda. Ett klassiskt exempel av vuxenakne är då kvinnor först börja ta p-piller, då detta påverkar hormonbalansen i kroppen. Men studier har även visat att stress kan ge upphov till akne. Och man har även kunnat koppla förvärring av akne till snabba kolhydrater. Medan akne inte går att bota finns det en hel del man kan göra för att behandla besväret.

Oönskad hårväxt

Oönskad hårväxt, även kallad generande hårväxt, är något många kvinnor har problem med. Detta är ofta hårväxt på överläppen och hakan, men kan även uppstå på andra håll. Hårväxten är ofta kopplad till hormonrubbningar. Medan alla kvinnor producerar låga halter av könshormon som klassas som manligt kan somliga producera betydligt mer. Det finns ett antal olika lösningar, man vill man slippa behöva göra det väldigt regelbundet kan det vara smart att titta på mer långsiktiga lösningar.

Eksem

Eksem leder ofta till röd och torr hud som kliar. De exakta symptomen kan dock variera en hel del då det finns många olika slags eksem. Värre varianter kan ge upphov till vätskefyllda blåsor eller sprickor i huden. Att se till att hålla huden återfuktad är ofta ett bra sätt att undvika de värsta besvären, men beroende på orsaken bakom eksemen kan man även behöva vidta andra åtgärder. Det är inte omöjligt att eksemen uppstår för att man kommer i kontakt med något man är allergisk mot. Upplever man långvariga och svåra besvär är det rekommenderat att uppsöka en hudläkare för diagnos och behandling.