Skötselråd för håret


Vill man ha snyggt hår gäller det att ta hand om det. Detta kan vara ett jobb i sig, men man kommer helt klart vara glad för tiden man lägger ned på håret när man väl får se resultatet. Här tipsar vi om de mest grundläggande i hårvården man verkligen behöver veta.

Frottera inte håret

Att frottera håret med handduken sliter faktiskt på ytskiktet och ökar risken att det kommer att se både matt och risigt ut. Ett matt hår reflekterar dessutom mindre ljus och kommer att uppfattas som trist i jämförelse med ett mer glansigt hår som reflekterar bättre. För att få ur vattnet ur håret bör man istället bara krama det med handduken.

Anpassa hårvårdsprodukterna

Bara för att en produkt gör underverk för någon annans hår betyder det inte att man kommer att få samma resultat om man också använder det. Vårt hår arbetar helt enkelt inte utefter samma förutsättningar som andra människors. Märker man exempelvis att det ofta kliar i hårbotten kan det vara så enkelt att det schampo man använder torkar ut hårbotten för mycket. Har man dessutom satt in hårförlängningar drar de även nytta av speciellt framtagna produkter.

Borsta inte blött hår

Det är inte alla som vet att ett torrt hår är dubbelt så starkt som blött. Långt hår riskerar därför speciellt att ta skada från att bli borstat jämfört med ett torrt. Detta är bara ett av misstagen många gör när de borstar håret. För att få bukt med blött hår ska man istället välja kammen. Man kan till och med gärna gå genom håret med en kam innan man sköljer ur balsamet för att göra det enklare att reda ut efteråt.

Tvätta håret mer sällan

När vi tvättar håret sköljer vi inte bara bort smutsen i det utan även kroppens egna oljor som är viktiga för hårets välmående. Varannan dag är så ofta man bör sträcka sig till, men gärna mer sällan än så.