Skönhetsoperationer idag


Plastikoperation, är ett ganska laddat begrepp. Ofta kallas det också för skönhetsoperation, och för en del handlar det givetvis till stor del om att bli vacker eller vackrare. Men för väldigt många handlar det om nåt helt annat. Det handlar i väldigt många fall om att skapa eller återfå en bättre självkänsla.

Det är lätt att tro plastikkirurgi kallas så för att man gör människor mer lik plast eller fyller dem med plast av olika slag. Plastik refererar dock till konceptet om plasticitet, vilket är ett materials förmåga att omformas utan att gå tillbaka till ursprungsformen. Och vi har genom tiderna visat att vi mycket riktigt kan omforma våra kroppar på ett sådant sätt att de inte av sig själva går tillbaka till hur de såg ut innan.

Skönhetsoperationer är långt från ovanliga idag. Få ett par år sedan räknade man att omkring 25 000 personer per år genomgick en skönhetsoperation. Hela 85 procent av dessa var kvinnor och endast 15 procent var män. Det genomförs dock en hel del rekonstruktiva operationer där man söker reparera skador som kan ha uppstått genom olyckor eller medfödda defekter.

Kanske är det en medfödd sned näsa eller utåtstående öron, och visst handlar det på sätt och vis om att bli vackrare, men för den drabbade framför allt att åtminstone komma närmare det som anses som en norm och få en bättre självbild. Anledningen till att man vill göra en plastikoperation, eller rekonstruktionskirurgi som det också heter, kan ju även vara hängande bröst efter graviditet eller oformligt överskottsskinn efter en kraftig viktnedgång.

Hur ska man då veta vart man ska vända sig, och vad ska man hålla utkik efter? Givetvis är det mycket pengar som ska investeras, och många tar dessutom lån för att kunna genomföra sin operation. Men här ska man kanske tänka en extra gång innan man väljer det billigaste alternativet eller en klinik utomlands. Kanske är det bättre att spara ett år till och verkligen få bästa tänkbara vård. På en svensk klinik som exempelvis Citadellkliniken, inleds alltid din vård med en grundlig konsultation. Det första de gör är inte att ta reda på vad det är du vill ha gjort, de lägger stor vikt vid att känna personen bakom fasaden. För precis som vi tidigare berört handlar det lika mycket om ett inre som yttre ingrepp. De rekommenderar sedan rätt typ av ingrepp, och du får rejält med betänketid, så det inte råder några tveksamheter. Därefter sker ingreppet med största precision av erfarna kirurger, och eftervård av högsta klass.