Rätt kläder till din kropp


Det bästa du kan göra för självförtroendet är att bära kläder som du gillar och som passar dig. Stilen är en smaksak men passformen är allt!

Börja underst

Rätt passform börjar närmast huden med dina underkläder. Du vill ha en behå som ger bra stöd och ligger mjukt mot kroppen. Det finns också linnen med inbyggd behå som ger en lite mer slimmad figur och håller magen på plats. Trosor ska sitta skönt och inte skära in i huden och lämna röda märken. Medan string är ett bra sätt att dölja troslinjer genom kläderna är de inte så bekväma eller hygieniska. Lägg krutet på riktiga trosor istället.

Hitta kroppsformen

Titta på dig själv i spegeln och bedöm vilken form du mest liknar. Oftast tittar man på hur breda axlarna är: smalare eller bredare än höfterna, om midjan är insvängd eller rak samt om du är smalare upptill eller nedtill. Ta dina egna mått om du vill vara extra noggrann. Efteråt kan du läsa vilka skärningar som passar din form. Här är några exempel du kan följa:

  • Större nedtill – mörka jeans och raka modeller. Dra färger och fokus till ansikte och överkropp med mer färg och nakna skuldror.
  • Större upptill – en bra behå med rätt stöd gör stor skillnad. Håll dig till mörkare färger upptill och undvik alltför många detaljer.
  • Rak figur – omlottklänningar och figursydda kavajer lurar fram en midja. Bälte i midjan och mjuka volanger och spets för att tona ned det raka.
  • Större mage – om du har en putmage ska du ha raka byxor utan fickor, underkläder som håller in magen lite. Draperingar och volanger kring midjan och magen kan dölja magen lite mer.