Kommande mode


Kan man med säkerhet säga vad det kommer bli för mode under sommaren 2014? Både ja och nej.

Eftersom de många stora klädmärken redan nu har släppt flera sommarkollektioner går det att därmed dra slutsatsen kring vad som kommer att erbjudas i affärerna. Det som erbjuds blir därmed det som många kommer att bära och därmed även modet. För till stor del är det utbudet som styr hur vi klär oss.

Men samtidigt har individerna en stor möjlighet att påverka. Ibland räcker det med att en kändis har ett plagg på vårsommaren för att det ska bli en stor snackis och inom kort är ett hett modeplagg – trots att klädindustrin inte alls hade förväntat sig det. Med tanke på detta är det betydligt svårare att säga vad modet kommer att bli.

Ser man på utbudet från några av de större klädföretagen kan åtminstone tre riktlinjer hittas. Guld är starkt återkommande och då framförallt på klänningar. Bland annat By Malina, Whyred och Ida Sjöstedt visade upp en kollektion av guldinspirerade klädesplagg på modevisningarna hösten 2013. Detta samtidigt som Cheap Monday visade upp en starkt guldfärgad kappa.

Färgstarkt är en annan trend. Inte nödvändigtvis starka enskilda färger utan lika gärna många olika färger som skapar ett färgstarkt intryck. En av de färgerna som dominerade lite extra var mörkrött. Kanske kan det bli årets färg 2014.

Tredje trenden är något som börjat tidigare år och som alltså vuxit sig starkare. Att sticka ut och vara annorlunda men på ett begränsat och kontrollerat sätt. Accessoarer har alltid varit viktigt för att man ska få det där lilla extra. Men nu kommer även plaggen som har det på sig från början. Cheap Monday lanserar jeans med nitar och pins och Mimi Plange kommer med kjolar och klänningar som har kristaller som blänker och skiner.

När det kommer till badmodet är det även färger och former som ligger i fokus. De starkaste färgerna som var populära på 80-talet hittas visserligen mer sällan men annars är det många olika färger som får pryda det kvinnliga badmodet. Det enfärgade modellerna finns för de som söker något klassiskt men det nyaste på marknaden har många gånger flera olika färger och inte sällan något som gör att de sticker ut ur mängden.

ON POSTED INMode