Flugan


Vi pratar inte om den gamla Jeff Goldblum-filmen utan om den manliga accessoarer flugan. 

Flugan är en gamla accessoartradition vars popularitet kommer och går. Den är, i enkla termer, en rosett som man knyter ungefär som en skoknut.

Både flugan och slipsen uppkom på mitten av artonhundratalet. Den hade sin storhetstid i början av nittonhundratalet till nittonhundrafyrtiotalet. Sedan dess har den inte uppnått samma mått av popularitet men är fortfarande en obligatorisk accessoar till vissa högtidliga utstyrslar såsom frack och smoking.

Flugan kom till genom kroatiska handlare som använde sjalar för att hålla igen skjortöppningen. Fransmännen hakade på trenden och skapade kravatten. Detta utvecklade senare till flugan och slipsen då skjortkragarna blev mindre och spetskråsen blev omoderna.

Nuförtiden har dock flugan fått en liten uppsving tack vare trender som hipsters och den näst senaste doktorn i den brittiska science fiction-serien Doctor Who.

sedan en tid tillbaka behöver man inte knyta sin fluga själv utan kan köpa färdigknutna som du bara spänner runt halsen. Butiker brukar alltid sälja båda varianter och kallar då den oknutna varianten som ”butterflies”. Detta till trots att så kallade butterflies-flugor är endast knutflugor som har bredare ändar. De med smalare ändar kallas istället för ”batwing”. Sidor som Neckwear har dock valt att benämna allt på svenska och i enklare termer så att vem som helst enkelt hittar det de söker efter.

Flugor finns i alla möjliga material men majoriteten är i polyester, bomull eller siden. Det finns flugor i alla möjliga färger och mönster så man kan alltid hitta en som matchar ens kavaj eller skjorta.